Zaharul, “otrava alba” sau sursa de energie ?

Zahar brun

 

 

Nu de putine ori, zaharul a fost numit “otrava alba”. Desi lista dezavantajelor consumului de zahar este destul de lunga, foarte putini reusesc sa excluda in totalitate zaharul din alimentatie. In plus, cercetatorii sustin ca oamenii au nativ o preferinta pentru gustul dulce, asa ca unii se declara chiar “dependenti de zahar si dulciuri”, studiile realizate pana acum pe animale sustinand ca aceasta dependenta este cat se poate de reala.

Cate adevaruri si cate mituri se ascund in spatele unui aliment atat de prezent in dieta noastra zilnica? Este zaharul brun de preferat celui alb si care sunt beneficiile consumului de zahar? Sunt doar cateva dintre intrebarile la care vei afla raspuns in randurile de mai jos.

Zaharul este obtinut din sfecla de zahar sau trestia de zahar, avand un continut mare de zaharoza. Desi sflecla de zahar, de exemplu, contine numeroase substante nutritive, prin procesul de rafinare, zaharul alb pierde din nutrienti, antioxidanti sau fibre. E adevarat ca zaharul brut, nerafinat, pastreaza pe langa zaharoza si cateva substante benefice, insa procentul acestora este destul de mic.