Cu toate astea, zaharul este o sursa importanta de energie, cantitatea consumata, dar si predispozitia noastra genetica fiind cele care delimiteaza beneficiile de impactul negativ. Astfel, doza zilnica recomandata pentru o persoana sanatoasa ar fi de 50-60 de grame pe zi. O cantitate ce poate fi foarte usor depasita daca ne gandim ca multi dintre noi folosim zahar la cafea, prepararea prajiturilor si a bauturilor racoritoare. In plus, zaharul se regaseste in cantitati mari si in compozitia altor alimente, de la arome pana la conservanti.
Care sunt potentialele dezavantaje ale consumului de zahar?
Specialistii spun ca studiile nu sunt suficiente pentru a blama oficial zaharul pentru multe dintre problemele de sanatate majore. Felul in care el actioneaza in organism, insa, declanseaza unele reactii nocive corpului nostru, facilitand aparitia unor afectiuni grave.
Zaharul rafinat declanseaza starea de hiperglicemie
Cum zaharul ajunge foarte repede in sange, se instaleaza rapid starea de hiperglicemie, responsabila pentru stari ca senzatie de sete, foame, urinari frecente si oboseala accentuata, adica efectul invers energiei de care aveam nevoie. Atunci cand consumam prea mult zahar, facem si alte excese alimentare si neglijam miscarea fizica, se poate ca nici pancreasul sa nu mai functioneze corect, secretand mai multa insulina. In timp, toate aceste dezechilibre duc la o epuizare a sistemului nervos si la aparitia altor manifestari negative.