8 obiceiuri şi tradiţii de Rusalii


În jurul meu toată lumea profită de zilele de libere de Rusalii pentru a pleca în călătorii. Şi singura legătură pe care o au cu tradiţia este că primesc câte un telefon îngrijorat “Să nu te speli mamă, în această zi, că nu e bine…”. Sfat pe care nu ştim cum să-l interpretăm.

8 obiceiuri şi tradiţii de Rusalii

Rusaliile sunt o mare sărbătoare creştină care se ţine în a 50-a zi de la Paste. Ea comemorează coborârea Sfântului Duh asupra apostolilor pentru a propovădui Evanghelia. Deci se sărbătoreşte înfiinţarea Bisericii Creştine.

Duminică de Rusalii este precedată de sâmbătă Mosilor de vară. În această zi, în biserici, se oficiază slujbe de pomenire pentru moşii şi strămoşii familiei. Se fac parastase şi se aduc să se dăruiască străinilor vase de lut umplute cu alimente. Ele sunt împodobite cu flori de tei şi cireşe. La praznic se aduc coliva, vin, cireşe, colaci, dar şi păsat (porumb măcinat mai mare decât mălaiul fiert în lapte cu zahăr) sau ciorba de legume.

În noaptea de Rusalii este bine să dormi în propria casă pentru a te păzi de duhurile rele. Trebuie să ocoleşti locurile singuratice, vârfurile de deal, fantinile şi râurile.

Florile de tei au o mare importanţă în această sărbătoare. Crenguţe de tei sunt aduse la biserică pentru a fi binecuvântate şi apoi se pun la icoana sau la streaşina casei. Ele te protejează de duhurile rele, dar şi gospodăria şi pământurile de grindină şi furtuni.

Rusalcele sunt asemănătoare ielelor, zâne cu puteri magice şi răutăcioase. Motiv pentru care nici nu este bine să umbli singur pe coclauri, ci să stai în propria casă alături de familie. Dar dacă totuşi o faci, este bine să ai asupra ta usturoi, ca să te apere.

Rusaliile sunt o sărbătoare foarte veche, şi romanii având în această perioadă sărbătoarea Rosalia, când se încerca îmbunarea celor morţi cu alimente şi trandafiri.

În aceste zile de sărbătoare nu ai voie să: munceşti, să te cerţi, să te scalzi, să mergi în locuri singuratice sau să te urci în copaci. Altfel ielele vor profita de vulnerabilitatea ta.

Căluşul este la origine un dans ritualic. Calusarii, prin dansul lor, încearcă să alunge bolile dar şi să te apere de relele făcute de zânele Rusalii. Calusarii sunt în număr de 13 şi timp de o lună vor juca acest dans.

Sursa foto

, , ,