5 tipuri de ulei pe care să le încerci la gătit

ulei

Cei mai mulţi dintre noi folosesc ulei de floarea soarelui. Ne-am obişnuit cu el din copilărie, ştim cum s ail folosim, îl găsim uşor şi la un preț acceptabil.

În ultima vreme însă au apărut în magazine multe tipuri de ulei şi ar merita atenţia noastră. Însă trebuie să învăţăm să le folosim.

Uleiul de măsline extra virgin

Uleiul de măsline este excelent pentru sănătate, având antioxidanţi şi fiind o sursă de grăsimi monosaturate.
Nu ar trebui însă să fie folosit la gătit, întrucât căldura îi distruge proprietăţile. El este un ulei perfect pentru salate sau atunci când vrei să faci sosuri.

Sos de patrunjel cu usturoi

Uleiul de canola

Este un ulei cu un gust neutru, excellent pentru a găti întrucât îşi păstrează calităţile şi la temperaturi foarte înalte. Este perfect dacă faci legume sote sau gogoşi, şniţele sau friptură.
Foarte multă lume îl foloseşte şi în salate, aşa că dacă ar fi să ai un singur tip de ulei în casa l-ai putea alege pe acesta.

Sote de morcovi

Ulei extravirgin din miez de nucă

Este un ulei care nu rezistă prea mult şi este şi mai scump decât alte tipuri de uleiuri.
Însă conţine omega 3 din belşug şi are un gust pronunţat. Merge foarte bine în salate, dar şi în produse de patisserie.

Salata de sfecla rosie cu nuci

Ulei din sâmburi de struguri

Este un ulei foarte versatil, cu o aromă nu foarte puternică, uşor dulceagă.
El poate să fie utilizat atât la fripturi, cât şi în salate sau pentru prăjituri. Totuşi, dacă vrem să beneficiem de toate proprietăţile sale miraculoase pentru sănătate, atunci cel mai bine este să nu îl supunem unor temperature înalte.
Este foarte cunoscut datorită capacităţilor sale antioxidante şi pentru efectul benefic asupra sistemului circulator.

Prajitura cu mere II

Ulei de susan

Este un ulei care se foloseşte mult în bucătăria asiatică. El are o aromă destul de pronunţată şi se pune de obicei atunci când preparatele sunt gata, pentru a le face şi mai plăcute la gust. Se utilizează mult pentru salate.

El este recomandat datorită aportului mare de Vitamina E şi conţinutului de Omega 6. Ajută la menţinerea colesterolului în limitele normale şi protejează sistemul vascular. Poate fi aplicat şi direct pe piele, întrucât o hrăneşte şi lupta împotriva îmbătrânirii ei.

Humus rapid

,