Ce este fonio, noul aliment minune. Cum se mănâncă super cereala care rezistă la secetă

Ce este fonio, noul aliment minune. Cum se mănâncă super cereala care rezistă la secetă
Ce este fonio, noul aliment minune. Cum se mănâncă super cereala care rezistă la secetă. Sursă foto: Canva

Multă lume s-a întrebat ce este, de fapt, fonio, noul aliment minune de pe piață. Astăzi îți explicăm cum se mănâncă această super cereală, care rezistă în mod extraordinar și în condiții de secetă extremă.

În ultimii ani, au apărut tot mai multe super alimente. Acestea ne oferă un număr excepțional de beneficii pentru sănătate, fiind recomandate celor care vor să aibă un stil de viață adecvat și un organism în cea mai bună stare.

Ce este fonio, noul aliment minune

De origine africană, această cereală este bogată în substanțe nutritive și pare că a depășit quinoa în preferințele pasionaților de alimentație sănătoasă.

Chiar dacă numele ei pare unul straniu și încă nu le este cunoscută tuturor europenilor, ea se cultivă pe continentul african de mii de ani. La început, doar famiile regale aveau dreptul să o consume. Chiar și așa, era folosită doar pentru ocazii speciale, ca nunțile sau botezurile.

Ce este fonio. Odată cu trecerea timpului, chiar și agricultorii români au început să cultive acest aliment minune. Fonio este înrudit cu meiul și este de două feluri: Digitaria iburua are bobul alb cu spicuri maronii sau negre, iar Digitaria exilis are bobul alb și este cea mai des consumată variantă, fiind găsit inclusiv pe rafturile magazinelor, conform Farmacia Ta.

Cum se mănâncă super cereala care rezistă la secetă?

Fonio are gustul de nucă, iar textura seamănă cu cea de cușcuș. Este un aliment versatil, putând fi folosit în multe preparate, precum: salate, pilaf, paste, budincă, deserturi, terci sau smoothie.

Ce este fonio. Este sărac în grăsimi, sodiu și colesterol, dar conține multe fibre, proteine, zinc, magneziu, vitamine din complexul B și chiar și fier. Ajută la buna funcționare a celulelor din organism și îți dă energie. De asemenea, conține și cel mai ridicat nivel de calciu dintre toate tipurile de cereale consumate în prezent.

Ce este fonio. Consumul regulat de fonio îmbunătățește tranzitul intestinal, fiind un aliat de nădejde în curele de slăbire, și reduce riscul de apariție a mai multor boli grave precum diabet, boli cardiovasculare, cancer pancreatic sau cancer gastric.

Partea bună este că fonio nu conține deloc gluten, fiind bun pentru consum și în cazul celor care suferă de boala celiacă.

, ,