Suntem în plin sezon estival, grădinile sunt pline de roade, iar gospodinele se apucă deja de conserve. Astăzi îți explicăm cum congelezi corect legume și zarzavat. Așa te vei putea bucura de vitaminele lor și peste iarnă. Trucurilesunt simple, dar eficiente.
Există totuși niște produse care nu se congelează pentru că nu își păstrează consistența și gustul. În principal, vorbim despre legumele cu un conținut mare de apă, precum castraveții, ridichiile sau salata verde. Dacă vrei neapărat, poți pune și roșii la congelator, dar este recomandat să le folosești mai degrabă în sucul de roșii sau în pasta de tomate.
Cum congelezi corect legume și zarzavat pentru iarnă
Un truc util în cazul acesta este opărirea legumelor, după ce le speli și le toci. În acest fel, enzimele de la suprafața produselor, care produc alterarea acestora, nu mai acționează. Desigur, dacă vorbim de produse ca țelină, rădăcină de pătrunjel, păstrârnac sau morcov, le poți spăla, toca mărunt sau da pe răzătoare, apoi pune la congelator.
Însă, dacă vrei ca proviziile tale să dureze mai multă vreme și să își păstreze mai bine nutrienții, atunci specialiștii recomandă opărirea. După ce faci asta, trebuie neapărat să răcești legumele și zarzavaturile, sub un jet de apă rece. Trebuie să le răcești într-un interval de timp egal cu cel în care le-ai opărit. Ulterior, poți folosi servețele pentru a absorbit excesul de apă.
De asemenea, specialiștii mai recomandă să folosești funcția de congelare rapidă. Dacă nu ai această posibilitate, atunci trebuie să le bagi în congelator când acesta are temperatura între -25°C și -35°C. După primele 24 de ore, setezi temperatura la -18 grade Celsius.
Printre produsele pe care le poți congela se mai numără și: fasole verde, spanac, conopidă, ciuperci, vinete, mazăre boabe, ardei gras sau dovlecei. Însă, indiferent de ce legume sau zarzavaturi vrei să congelezi, trebuie să ții cont de trucurile de mai sus!