Cum să pregătești grădina pentru vară

Dacă dispui de o mică grădină, fie că locuiești la casă sau ai norocul să beneficiezi de ea locuind la bloc, știi foarte bine că aceasta este un loc intim și relaxant, ca o oază în care te retragi în sezonul cald, pentru a beneficia de o gură de aer curat. O grădină va înfrumuseța mereu spațiul și este benefică pentru mediul înconjurător. În plus, te poți bucura de flori și plante parfumate și de asemenea, de fructe și legume gustoase, dacă esti pasionată de grădinărit. Dar toate aceste aspecte necesită muncă și timp, iar pentru a-ți pregăti grădina pentru vară, trebuie să începi cu câteva luni înainte, încă din timpul primăverii. Citește în continuare și află câteva sfaturi și ponturi despre cum să pregătești grădina pentru sezonul cald.

  1. Crearea unui loc de relaxare în grădină

Dacă vrei să-ți transformi grădina într-un loc de odihnă, relaxare sau pentru a-ți petrece timpul cu prietenii, poți introduce elemente precum șezlonguri, o masă cu scaune și o umbrelă ca piese de mobilier de grădină. Amplasate în mod strategic în zonele umbroase, astfel de obiecte sunt un refugiu răcoritor pentru momentele călduroase din timpul verii. În plus, pentru zilele toride petrecute alături de cei dragi în grădină este util să ai la îndemână o mașină de gheață. Este practică și igienică, o găsești sub diferite dimensiuni, iar piața dispune de o mulțime de modele ce produc cuburi de gheață într-un timp scurt pentru băuturile răcoritoare.

 

  1. Sistemul de irigare a pământului și a plantelor este esențial

Vara este poate cel mai dificil anotimp din punct de vedere al căldurii și a uscăciunii. Pământul nu poate să producă foarte multă apă, având o rezervă limitată acumulată pe timpul sezonului rece, iar ploile sunt rare. Prin urmare, asigură-te că ai la dispoziție sisteme de irigare și de răcorire, atât pentru grădină, cât și pentru tine. Pentru grădină, dacă nu vrei să investești în stropitori amplasate strategic care să ude pământul la intervale regulate de timp, este suficient să dispui de un furtun conectat la un robinet.

 

 

  1. Pregătește și hrănește solul

În această etapă, este important să stabilești care este porțiunea dedicată grădinăritului. Solul de pe această zonă trebuie răscolit sau săpat pentru ca semințele plantelor să-și dezvolte ușor rădăcinile. Apoi, este necesar ca pământul să fie hrănit cu nutrienți. Poți face acest lucru prin adăugarea de compost organic (în general, se găsește la magazine sub formă de pământ moale de culoare neagră sau maro închis) care va hrăni solul și va favoriza creșterea sănătoasă a plantelor și a legumelor.

 

  1. Pornește la sădit semințe de plante și bulbi de flori

Înainte de a începe să sădești analizează puțin spațiul grădinii și observă cum cade lumina soarelui. Pe zonele unde lumina zăbovește mai mult este recomandat să pui trandafiri și bujori, iar pentru zonele semi umbrite, crini și iriși. Pentru poțiunea umbrită a grădinii alege plante care nu sunt atât de pretențioase, precum hortensia sau floarea “sporul casei”. Și ca un ultim sfat, alege plante care sunt specifice zonei climatice și plante pentru fiecare anotimp, primăvară, vară și toamnă. În felul acesta, vei alterna și vei avea tot timpul flori în grădină.

 

  1. Separă zona legumelor de zona florilor

Stabilește o porțiune dedicată exclusiv cultivării de legume. Este de preferat ca aceasta sa beneficieze la maximum de lumină. Poți combina legume, precum ceapa verde, usturoiul verde cu rădăcinoase, ca pătrunjelul și morcovul. De asemenea, poți alătura răsadurilor de roșii, cele de ardei.

 

Grădinăritul și metodele de aranjare și pregătire a unei grădini sunt numeroase și variate. Pe site-ul familyfoodgarden.com găsești sfaturi de grădinărit, atăt pentru începători, cât și pentru intermediari și avansați.

 

Sursa foto: pexels.com