
Singurele condimente de care ai nevoie cand gatesti
Nimic nu mă face să mă simt mai neexperimentat ca bucătar decât zecile de condimente din magazinele alimentare. Din care eu folosesc numai câteva. Oare chiar nu ştiu să gătesc?
Ei bine, dacă şi tu eşti în situaţia de a te întreba ce condimente să mai cumperi afla că nu ai nevoie cu adevărat decât de câteva
Sare
Pe care, evident, toată lumea o foloseşte. Şi ea se găseşte într-o mare varietate. Medicii recomanda să iei sare nerafinată, neiodata. De obicei se găseşte sub o formă mai grunjoasa şi nu are acea culoare albă, perfectă, care este nenaturală.
Piper
Mâncarea este mai bună la gust dacă pui piper. Şi procesele metabolice ale corpului se vor îmbunătăţi. Dar, ca să te bucuri de toată savoarea sa, nu lua piper deja măcinat. Ia acele recipiente care au râşnita deja încorporată. Vei vedea că este o mare diferenţă.
Pudră de chili
Pudră de chili înseamnă o combinaţie de ardei iuţi uscaţi şi apoi mărunţiţi. Ea poate să fie iute sau mai puţin iute, în funcţie de tipul de ardei iute folosit. Poate să fie însoţită şi de alte condimente, cum ar fi chimen, coriandru, oregano. Este renumită pentru calităţile sale de detoxifiere şi de ajutor al sistemului vascular. Se consuma în cantităţi mici şi merge foarte bine la fripturi şi la legume.
Scorţişoară măcinată
Cred că 80 % din reţetele specifice de toamnă târzie şi iarna folosesc scorţişoară. Mai ales atunci când este vorba despre prăjituri. Eu încă nu am reuşit să mă împac cu gustul ei, dar foarte mulţi o adoră.
Chimen măcinat
Chimenul este picant şi aromat. Gustul sau este destul de puternic şi se foloseşte de obicei singur, nu în combinaţie cu alte condimente. Merge cu cartofi copţi, cu tocăniţă de porc sau miel, cu varză murată. Apare adesea şi pe covrigeii cu brânză.
Curry indian
Acest amestec de condimente se găseşte sub nenumărate forme. Cam toate conţin coriandru, turmeric şi chimen, la care se mai pot adăuga încă 20 de alte condimente. Trebuie să te uiţi bine pe etichetă să vezi dacă iei ceva iute, dulce sau picant. Se mănâncă adesea cu orez, dar şi cu mâncăruri de legume sau carne.
Nucşoara
Nucsoara este un condiment cu aromă fină, care pare şi iute şi dulce în acelaşi timp. Ea se foloseşte mai ales iarna, în prăjituri sau pentru vin fiert.
Oregano
Este o plantă din zona mediteraneeană şi este folosit la mâncăruri specifice din această zonă: paşte, pizza.
Ardei iute
Folosit des şi în bucătăria românească, ardeiul iute se poate întâlni de la ciorbe până la mâncăruri cu carne. Ba chiar şi în prăjituri cu ciocolată.