Sfinții Constantin și Elena 2022. Ce este interzis să faci pe 21 mai. Rugăciunea zilei

Sfinții Constantin și Elena 2022. Ce este interzis să faci pe 21 mai. Rugăciunea zilei
Sfinții Constantin și Elena 2022. Ce este interzis să faci pe 21 mai. Rugăciunea zilei. Sursă foto: Playtech

Sfinții Constantin și Elena 2022. În data de 21 mai, creștinii ortodocși din țara noastră îi pomenesc pe unii dintre cei mai importanți sfinți din țara noastră. Această sărbătoare este trecută cu cruce roșie în calendar.

Sute de mii de români poartă numele acestor doi sfinți, care au jucat un rol vital în evoluția creștinismului. Sâmbătă, pe 21 mai, se săvârșește Sfânta Liturghie în toate bisericile ortodoxe, fără excepție.

Citește și: Care sunt zilele din calendar cu cruce roșie în 2022?

Sfinții Constantin și Elena 2022. Ce este interzis să faci pe 21 mai

Constantin a fost trecut în ceata drepților împreună cu mama sa, sfânta împărătească Elena. Pentru că este cruce roșie, este o zi însoțită de multe tradiții, superstiții și obiceiuri pe care românii le respectă cu sfințenie.

Se spune în popor că persoanele care muncesc ogorul sau pământul din curte în data de 21 mai vor fi invadați de păsări dăunătoare. Așa vor fi pedepsiți și nu vor avea parte de spor.

Nu se lucrează nici pământul de la câmp, nici nu se sapă în grădină. Nu se plivesc ierburile, fiind o zi de odihnă de la treburile gospodărești. Se spune că aceasta este ziua în care păsările încep să își învețe puii să zboare, conform WOWbiz.

Ciobanii decid tot acum cine va fi, de fapt, baci, dar și unde vor stabili stâna și cine va păzi oile în timpul pășunatului. De asemenea, se măsoară laptele de la oile fiecăruia folosind un răboj.

Dacă vrei ca toată familia ta să fie sănătoasă și să aibă spor în toate, trebuie să trimiți pe cineva din casă să ducă la biserică un coș cu trei bujori îmbobociți, niște flori de lămâiță, pâine și dulciuri gătite în casă.

Țăranii care vor să fie protejați de forțele răului fac un foc mare și se așază în jurul lui. Oile lor sunt trecute și ele prin acest foc, ca să fie ferite de orice probleme și de boli.

Rugăciune către Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena

“Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, după Dumnezeu şi Maica Domnului, voi sunteţi nădejdea noastră şi folositorii noştri; voi ne sunteţi nouă bucurie în vremea necazului, voi ne ocrotiţi în nevoi şi ne ajutaţi. Voi sfintelor mănăstiri şi biserici le sunteţi păzitori; pentru aceasta cădem înaintea voastră cu lacrimi, rugându-vă să nu încetaţi a ne ajuta nouă, neputincioşilor, ci mijlociţi la Dumnezeu şi la Preacurata Lui Maică şi Pururea Fecioară Maria, ca şi pe noi să ne păzească fără prihană şi pe toţi să ne întărească în credinţă, până la sfârşitul vieţii, spre mântuirea sufletelor noastre. Amin!”, conform Doxologia.

, ,