Unt sărat sau unt nesărat?

unt

Obişnuim să folosim untul sărat pe care îl avem în frigider pentru orice ne-am dori să facem cu el, fie că îl folosim la mâncare gătită, să îl punem pe pâine sau ca să facem cu el prăjituri. Şi ne este foarte bine aşa. Totuşi, dacă vrem să fim mai buni bucatari, atunci trebuie să ştim mai multe despre untul sărat şi nesărat.

Untul sărat are o viaţă mai lungă
Nu ştiu dacă vă uitaţi vreodată pe data de expirare a untului. Însă ar trebui să o faceţi. Untul nesărat rezista cam 3 luni, în timp ce untul sărat rezista 5 luni. După această dată gustul sau rânced, dacă nu altceva, ar trebui să vă convingă să nu îl mai folosiţi.

Nu tot untul este la fel de sărat
Cantitatea de sare din unt diferă de la un sortiment la altul. Ar fi bine să verifici pe etichetă dacă îţi doreşti să reduci cantitatea de sare din dieta ta.
Observaţie – majoritatea maeştrilor bucătari atunci când oferă reţete în care folosesc unt se referă la unt fără sare. Şi asta pentru că vor că gustul să iasă perfect, ca al lor. Ceea ce este imposibil dacă untul folosit are cantităţi diferite de sare.

Pentru aluaturi – unt fără sare
Şi asta nu pentru că prăjiturile nu ar trebui să conţină deloc sare, ci pentru ca untul sărat are de obicei mai multă apă în compoziţie. Iar asta duce la atuaturi mai umede. Untul fără sare ne ajută să obţinem acea senzaţie de crocant care ne place atât de tare.

Unt sărat

Sos de unt cu lamaie si patrunjel

Pasta de sardine cu unt si mustar

Pasta verde de unt

Unt nesărat

Prajitura cu banane

Tort de mascarpone si visine

Prajitura „durere”

,