Adesea ne ferim de cartofi pentru că ne este frică să nu ne îngraşe. Ocolim fasolea plângându-ne că ne balonează. Despre varza ştim că este bună, însă o fierbem până nu mai rămâne nimic din ea. Aşa că este la fel de important şi să ştim modul corect de a prepara alimentele, nu numai dacă sunt sau nu recomandate pentru sănătate. Aveţi mai jos ce trebuie să ştiţi despre cele mai folosite dintre ele:
Mazăre şi fasole
Mazărea este un aliment foarte sănătos. Şi chiar ţine de foame, la fel ca şi fasolea. Ai spune că nu ai cum să greşeşti în prepararea ei. Până la urmă o fierbi, nu-i aşa?
Corect. Însă obişnuieşti să îi adaugi cumva ceapă călită? Ei bine, tot acel ulei nu ai de ce să îl pui. Mazărea este foarte bun la gust şi fără el.
Pui cumva lângă mazăre sau fasole carne? Nu ai motive să faci asta. Vei obţine o mâncare grea. Mazărea şi fasolea conţin deja proteinele necesare. Dacă vrei să adaugi ceva adăugă o felie de pâine integrală
Te doare stomacul după ce ai consumat fasole? Prima întrebare pe care trebuie să ţi-o pui este dacă arunci primele 2 ape în care fierbe fasolea.
Cartofii
Cartofii au început să aibă o reputaţie din ce în ce mai proastă. Şi într-un mod nemeritat. Desigur, cartofii prăjiţi cu carne te vor îngrăşa. În primul rând pentru că nu trebuie să asociezi carnea şi cartofii, ele sunt separat suficient de săţioase. În al doilea rând pentru că toată acea prăjeala nu are cum să îţi facă bine.
Dacă însă îţi faci o ciorbă de cartofi sau o tocăniţă de cartofi cu legume nu ai cum să dai greş. Cel mai bun mod de a consuma cartoful, cel care păstrează cele mai multe substanţe nutritive este copt. Vreţi o masă perfectă? Atunci o salată de legume cu cartofi copţi este minunată.
Varza
Ştim că varza este indicată în toate curile de slăbire. Şi, într-adevăr, este un aliment uimitor e complex. Din păcate însă, obişnuim să o secătuim de multe dintre calităţile sale prin călire. Şi, în plus, o alăturam cu pâine sau mămăligă, ceea ce nu este bine pentru silueta.
Varza ar trebui să o consumăm mai ales crudă, vara. Este alegerea perfectă alături de o bucată de carne.
Iar iarnă să o consumăm murată, întrucât prin acest proces îşi păstrează o mare parte din calităţi.
Peştele
Toţi nutriţioniştii îţi vor spune să consume mai mult peste şi mai puţină carne. Dar, evident, nu îl poţi consuma oricum.
Peştele făcut la cuptor, alături de legume, este în regulă, chiar dacă foloseşti un pic de ulei. În schimb, peştele prăjit în tigaie nu este deloc indicat. Iar să îl faci pane este cel mai rău.
Ouăle
Când ai nevoie de proteine ouăle sunt fantastice. Însă evita să le faci omletă sau ouă ochiuri. Pentru că nu faci altceva decât să apelezi la acelaşi procedeu, de prăjire.
Le poţi consuma sub formă de frittata cu legume, la cuptor. Dar cel mai simplu este fierte, cu albuşul tare şi gălbenuşul un pic moale.