Cătina cu miere este unul dintre cele mai sănătoase preparate pe care le poți consuma. Reprezintă un adevărat miracol pentru sănătate, oferindu-ți numeroase beneficii, indiferent de anotimp.
Acest fruct este folosit din cele mai vechi timpuri ca leac băbesc de către numeroase popoare. A fost numit de mulți drept “ginsengul românesc” și pe bună dreptate!
Ce beneficii îți aduce cătina cu miere
Bobițele de cătină conțin o mulțime de vitamine. Acest fruct este de două ori mai bogat în vitamina C decât măceșele. Chiar și clasicele citrice conțin de până la 10 ori mai puțină vitamina C decât cătina.
Pe lângă această substanță benefică pentru organism mai conține și vitamina A, vitamina B1, vitamina B2, vitamina B6, vitamina B9, vitamina E, vitamina K, vitamina P, beta caroten, calciu, potasiu, magneziu, fier, fosfor, sodiu, flavonoide, aminoacizi, pectine, uleiuri volatile, serotonină și multe altele.
Are un efect vitaminizant, indiferent dacă fructul este consumat în formă de suc proaspăt sau conservat în miere. Sistemul imunitar primește și el un ajutor de nădejde. Mai mult decât atât, cătina are și proprietăți antibiotice și antibacteriene.
Cătina cu miere te ajută și să îți menții un ficat sănătos, eliminând din corp toxinele. Un alt efect este cel antiinflamator. Cătina este utilizată adesea în tratamentul arsurilor sau a altor leziuni de la nivelul pielii.
Efectul antioxidant al acestui amestec te ajută să previi apariția celulelor canceroase și îți conferă strălucire pielii, încetinind procesul de îmbătrânire.
Dacă nu vrei să consumi cătina cu miere, atunci poți consuma ginsengul românesc și în alte forme, ca dulceață, pulbere, vin, ulei, suc, ceai sau tinctură.
Cătina poate fi consumată în mai multe feluri, de exemplu în stare pură, cu miere, în formă de pulbere, suc, ulei, vin, dulceață, ceai, tinctură.