Cum se gătesc? Linte, mazăre, fasole, naut, soia

Boabe de naut, fasole, linte

Boabe de naut, fasole, linte

Primul pas către orice reţetă este să ştii cum se gătesc ingredientele. Aşa că vom face un mic curs pentru fiecare din acestea, astfel atunci când fac parte dintr-un fel de mâncare să ştii cum să le găteşti în mod corect.

Pentru linte, mazăre, fasole, naut, soia, care fac parte din categoria leguminoaselor, este foarte important să ştii cum să le găteşti, întrucât multă lume se plânge de probleme digestive după ce le consumă. Mai ales de balonare şi flatulenta.

Cum se fierbe lintea

Începe prin a alege şi spală lintea.
Lintea nu trebuie să stea în apă la înmuiat, aşa că o poţi pune direct în oală. La o cană de linte ai nevoie de o cană jumătate de apă.
Lintea roşie fierbe cel mai uşor, cam în 25 de minute. Vintea verde are nevoie de 40. Întrucât timpul de fierbere diferă de la o linte la alta este bine întotdeauna să o guşti înainte ca să nu se sferme prea tare.
Condimentele – uturoi, ceapă, ghimbir, chimen, mărar, dafin se adăugă la început. Sarea se adăugă la final.
Se poate păstra în frigider o săptămână după fierbere.

Salata de linte verde

Cum se fierbe mazărea

Dacă luaţi mazăre congeata gătiţi după cum este specificat pe ambalaj. Unele pot să fie deja prefierte şi să se facă în câteva minute.
Dacă aveţi mazăre proaspăt curăţată atunci verificaţi că toate bobitele să arate bine, le treceţi prin jet de apa dacă este nevoie şi le puneţi în apă la fier.
Este suficientă o cană jumătate de apă la o cană de mazăre.
Timpul de fierbere este de aproximativ 20 de minute.
Condimentele se pun la început, însă sarea la sfârşit.

Mazare scazuta

Cum se fierbe fasolea

Se culeg boabele stricate şi se spăla.
Cel mai bine este să înmoi fasolea înainte de fierbere. Se recomandă să o pui în apă (de seară până dimineaţa). Foloseşte o cantitate dublă apă. Dacă nu înmoi fasolea timpul de fierbere va fi mai îndelungat, boabele se vor sparge la suprafaţă şi este posibil să ai probleme digestive.
Se aruncă apa în care au stat la înmuiat şi se pun la fiert în apă deja caldă. Mulţi recomanda să arunci şi această apă şi să o pui iar la fiert în apă caldă. Daca nu ai pus deloc fasolea la inmuiat atunci schimbi mai multe ape.
Atunci când o pui la fiert ai nevoie de o cantitate dublă de apă. Fasolea fierbe la foc mic pentru multe ore. Se acoperă pe jumătate cu un capac, ca să nu se evapore apa rapid.
Timpul de fierbere diferă mult în funcţie de soiul de fasole şi cât de proaspătă este. Poate dura între 1.5 şi 6 ore. Folosiţi o oală sub presiune pentru a scurta timpul de fierbere.
Fasolea se fierbe împreună cu condimente, usturoi, cimbru, dafin. Sarea se pune înspre final.
Se ia spumă lăsată de fasole şi din când în când se învârte, pentru a te asigura că nu se prinde de oală.

Fasole batuta

Cum se fierbe năutul

Boabele uscate de naut se pun la rehidratat pentru o noapte. Aveţi nevoie cam de 5 ori mai mare cantitatea de apă decât cea de naut.
Se aruncă apă şi se spăla.
Se pune la fiert cu condimente, sarea se adăugă la final.
La începutul perioadei de fierbere face spumă, care se îndepărtează.
Timpul de fierbere poate să difere mult, de la 1 oră până la 5 ore, în funcţie de soi şi de cât de proaspăt este. O oală sub presiune ajuta mult pentru a reduce timpul de fierbere.
Nouţul fier poate fi păstrat în frigider câteva zile şi în congelator câteva luni.

Naut crocant, picant şi dulce

Cum se fierb boabele de soia

Începe prin a curăţa şi spală boabele de soia.
După care le pui la rehidratat peste noapte. Apa să fie de 3 ori mai multă decât soia.
Se aruncă apă şi se pun la fiert în cantitate dublă de apă. Se fierb la foc mic şi poate să dureze şi 3 ore. Boabele fierte se sfarma uşor între degete.

Drob de soia

Sfaturi generale

Consumă aceste alimente întrucât sunt o sursă foarte sănătoasă de proteine, dar şi de alţi nutrienţi. Nu sunt sărace în calorii, însă îţi ţin de foame pentru multă vreme, aşa că sunt indicate în crele de slăbire.

Nu combina aceste alimente cu alte alimente cu proteine, precum carnea, ouăle, lactatele. Merg însă bine cu legume şi cereale.

 

, , , ,