Dulceaţă fără fierbere, păstrată la congelator

Ştiu că sună ciudat şi nici nu te-ai fi gândit la o asemenea soluţie, însă merita să o iei în calcul, dacă nu consumi cantităţi mari de dulceaţă sau dacă întregul procedeu clasic de a face dulceaţă te pune pe fugă.

Dulceaţă fără fierbere se face foarte rapid şi practic oricine o poate face, fără greşeală. În plus, dulceaţă fără fierbere pare încă şi mai bună, păstrând întreaga savoare a fructului întreg.

Dacă te întrebi dacă poţi pune un borcan în congelator afla că o poţi face fără nicio problemă. O astfel de dulceaţă rezista congelată un an de zile şi la frigider până la o săptămână. Mi se pare soluţia ideală dacă vrei să faci o dulceaţă mai specială, cum ar fi cea de afine sau de zmeură.

Ingrediente pentru dulceaţă fără fierbere

3 căni de zmeură / afine
1 cana jumătate zahăr
2 linguri suc de lămâie
3 linguri pectina (ajută la închegarea compozitiei)

Cum se face dulceaţă fără fierbere

Ca la orice gem se începe prin a pregăti fructele – se aleg numai cele care sunt sănătoase, frumoase, şi se spăla.
Dacă fructele ţi se par prea meri, nu le vrei întregi, le poţi zdrobi un pic. Apoi le ţii într-un castron împreună cu zeamă de lămâie şi zahărul ca să lase suc. Minim 30 de minute.

Se adăugă pectina şi se amestecă bine. Vei observa cum dulceaţa ta începe să se întărească, să capete consistenta dorită.

Se adăugă dulceaţă în borcane, se pune capacul şi se lasă la temperatura camerei pentru 12 ore. Apoi se ţine în congelator pentru a se păstra o perioadă mai lungă de timp.

Şi, neapărat, să dăm şi câteva prăjituri în care dulceaţa noastră îşi va aduce o contribuţie esenţială:

Tort cu dulceata

Fursecuri cu dulceata

Prajitura cu mere si dulceata de afine

Prajiturele cu dulceata si nuca de cocos

Prajitura cu orez, banane si dulceata

Rulada cu gem, de post

,