Reducerea risipei alimentare te priveşte şi pe tine

În mai anul curent ar trebui să intre în vigoare legea risipei alimentare. Aceasta nu doar că are prevederi care te privesc şi pe tine în mod direct, dar ar trebui să fie un motiv în plus ca să te întrebi câte alimente risipeşti tu.

Cum se risipesc alimentele?

Cumperi mai mult decât ai putea sa consumi
Modalitatea cea mai simplă de a combate este folosirea unui plan pentru săptămâna viitoare. Ideea este să nu mai cazi în capcană de a cumpăra mai mult pentru că este o promoţie sau pentru că ai văzut o reclamă şi eşti curios. Nu este nici o bună idee să mergi la cumpărături flămând.

Tutorial de planificare meniu

Cumperi şi nu consumi
Motivele pot să fie multiple. Iei ceva şi îţi dai seama că nu îţi place la gust. Ar trebui folosit aici bucul simt. De exemplu, dacă nu este perioada din an în care există respectivul produs, gustul sau nu are cum să fie prea bun.

Sau în timpul săptămânii îţi dai seama că nu mai ai chef să depui efortul necesar ca să mănânci alimentele respective. Ar trebui ca imediat ce vii de la cumpărături să faci primii paşi în pregătirea lor pentru consum.

Ai gătit prea mult şi realizezi că nu mai ai chef de felul respectiv de mâncare. Că ai mâncat deja de 2 ori. Aşa că restul arunci. În acest caz trebuie să regândeşti cantitatea în care faci mâncarea. Dar să cunoşti şi strategii de a-i prelungi viaţa.

Ce facem cu resturile de la masa de Paşte, ca să nu le aruncăm

Cumperi şi depozitezi greşit
Alimentele se alterează. Trebuie să ştii cum să le ţii ca să reziste cât mai mult şi să îşi piardă cât mai puţin din calităţile nutriţionale.

De exemplu, merele şi bananele nu se ţin împreună cu alte fructe. Roşiile, castraveţii şi lămâile nu se ţin în frigider. Uleiul se ţine în dulap, la întuneric.

Cel mai bun mod de a-ţi organiza frigiderul

Cum să te asiguri că reduci risipa alimentară?

În primul rând trebuie să vezi în ce mod risipeşti tu alimentele. Începe, nu glumesc deloc, prin a te uita cât de mult gunoi strângi. Cu cât strângi mai mult gunoi cu atât este mai clar că arunci mai multe alimente. Şi reversul este adevărat – dacă ajungi să arunci mai puţin gunoi atunci arunci mai puţine alimente şi, în cele din urmă, mai puţini bani.

Cum se te comporţi eco în bucătărie

Spuneam la început că această lege te poate privi şi pe tine, nu numai pe marii comercianţi. În ce fel anume? Vei putea cumpăra produse mai ieftine întrucât sunt puse la vânzare redus înainte de a expira. Şi poate că nu te interesează în ceea ce priveşte consumul curent, însă unele delicatese au preţuri prohibitive. Nu ar fi frumos să le poţi cumpăra şi să mergi imediat acasă să le găteşti?

Dar, în primul şi în primul rând fiecare dintre noi trebuie să devenim consumatori mai conştienţi. Să nu mai risipim resursele noastre şi nici pe cele ale planetei. Discuţia despre risipă alimentară este lungă şi controversată. Dacă vrei să vezi câteva implicaţii urmăreşte acest documentar

, , ,