Sarea și piperul. Cum a fost descoperită această combinație de condimente pentru mâncare

Sarea și piperul sunt, posibil, cele mai cunoscute condimente din lume. Ele dau savoare preparatelor în aproape toată lumea. Le punem împreună pe masă, în solnițe, iar bucătarii le folosesc pentru majoritatea rețetelor sărate. Cum a început, de fapt, istoria acestei asocieri?

Se pare că este o poveste mai veche decât credeam. Sarea a fost folosită de mii de ani pentru conservarea alimentelor, în procesul de mumificare sau chiar și ca antiseptic. Acest ingredient, consumat în cantitățile recomandate, ne aduce numeroase beneficii pentru sănătate.

Sarea și piperul. Cum au fost descoperite aceste două ingrediente

Clorura de sodiu, așa cum este denumită științific sarea, ne este deosebit de necesară pentru digestie, respirație sau reglarea fluidelor din organism. Să nu uităm că și animalele caută să lingă bucățile de sare din natură. Interesantă este și originea numelui acestui ingredient din bucătărie.

Se pare că “salarium” este un cuvânt care datează din perioada romanilor. Reprezenta, de fapt, cota de sare, pe care o primeau soldații drept plată suplimentară la soldă. Piperul a fost considerat deosebit de prețios atunci când a fost descoperit în regiunea Kerala din India.

Pentru o perioadă lungă de timp, acest condiment a fost utilizat drept monedă de schimb. Se pare că era la fel de valoros precum aurul, motiv pentru care doar bogații aveau acces la el.

Combinația ideală de condimente, pentru mâncare. Cine a inventat-o?

Combinația celor două ingrediente a fost o întâmplare fericită, petrecută din cauza unui rege foarte pretențios.

În secolu al XVII-lea, bucătarul regelui Ludovic al XIV-lea se numea Francois Pierre La Varenne. El a renunțat la tradiția acelor vremuri, conform cărora bucatele dulci erau amestecate cu cele sărate, în farfurie.

Regele era foarte greu de mulțumit când venea vorba de condimente. Nu își dorea ca acestea să schimbe “gustul” mâncării, ci doar să îl potențeze. Inventivul bucătar a dat marea lovitură atunci când a ales să prepare cele mai gustoase feluri de mâncare folosind combinația de sare cu piper.