Colesterolul marit reprezinta o problema de sanatate care duce la afectiuni grave, al carui tratament este unul anevoios si de durata. O substanta necesara bunei functionari a organismului nostru, colesterolul, in exces devine nociv. Aceasta substanta este produsa in mod natural de ficat, provenind de asemenea si din alimentatie.
Intre cele doua surse trebuie sa existe intotdeauna un echilibru, altminteri crescand riscul afectiunilor cardiace. Pe langa alimentatia bogata in grasimi, si sedentarismul, varsta, diabetul, fumatul sau consumul de alcool sunt factori de risc in cresterea nivelului de colesterol.
Daca te confrunti cu ameteala, durere in spate si umeri, dureri de cap sau de picioare, testeaza-ti nivelul de colesterol si consulta un medic specialist. Pe langa tratamentul alopat, insa, tine minte ca alimentatia corespunzatoare este esentiala.
Iata care ar fi cele 5 alimente care nu trebuie sa lipseasca din dieta contra colesterolului marit.
Seminte de dovleac
Semintele de dovleac contin fitosteroli, compusi importanti in blocarea absorbtiei de colesterol. Un studiu din 2011 a demonstrat faptul ca alimentele bogate in fitosteroli previn afectiunile cardiace cauzate de colesterolul marit. In plus, semintele de dovleac sunt o sursa importanta de lecitina, protide, fibre, acizi grasi mono-saturati, benefici sistemului cardiovascular.
Alte cercetari au aratat ca semintele de dovleac stimuleaza functionarea rinichilor, contribuind la controlarea diabetului.
Fulgii de ovaz
Din dieta contra colesterolului marit nu ar trebui sa lipseasca niciodata fulgii de ovaz. Acest aliment contine beta glucan, substanta care scade in mod natural colesterolul rau si il creste pe cel bun. Cantitatea mare de fibre din fulgii de ovaz ajuta si la reglarea glicemiei, prevenind riscul de diabet de tip II.
Peste bogati in acizi grasi Omega 3
Pestele bogat in acizi grasi Omega 3, cum ar fi somonul, macroul, sardinele sau heringul, scade colesterolul, dar si nivelul trigliceridelor. Tine minte, insa, ca modul in care prepari pestele este foarte important in pastrarea acestor proprietati benefice. Recomandar ar fi sa il gatesti pe gratar sau la aburi, intrucat prajirea anuleaza ii anuleaza multe dintre avantaje.
Nucile
Pe langa minerale, vitamine si fibre, nucile sunt o importanta sursa de grasimi nesaturate si antioxidanti fenolici, substante care scad semnificativ nivelul de colesterol. De altfel, un studiu publicat in revista americana “Archives of Internal Medicine” a relevat importanta fructelor cu coaja tare in contextul sanatatii inimii. Astfel, s-a stabilit ca fructe precum nucile, alunele, migdalele, nucile Pecan, arahidele si fisticul scad nivelul de colesterol rau. Doza recomandata in acest caz este de 70 g.
Uleiul de masline
Uleiul de masline contine un mix de antioxidanti capabili de a-ti creste colesterolul bun si de a diminua nivelul colesterolului rau. Integreaza acest ulei minune in alimentatia ta, in salate sau gatirea preparatelor si vei simti difererenta, mai ales daca adopti o dieta echilibrata.