Să găteşti înseamnă să mănânci mai bine, să cheltui mai puţini bani, să fii mai sănătos. Cu toate astea ne găsim fel de fel de scuze că de această dată să nu o facem. Şi tot aşa, din excepţie în excepţie, ajungem să ne sabotăm singuri. Haideţi să vedem care sunt scuzele pe care ni le spunem şi cum să le combatem.
Sunt prea obosită ca să gătesc
Nu este deloc un moment bun să te gândeşti ce să mănânci chiar când intri pe uşă, după o zi de muncă. Mai ales dacă frigiderul este aproape gol. Atunci îţi vine imediat să pui man ape telefon să comanzi o pizza. Această problemă o rezolvi cu un pic de planificare – să ai în frigider şi în cămara cu ce să găteşti. Şi ai putea în weekend să faci o bază – de ex un orez, căruia seara îi adaugi o salată cu brânză.
Satuli de covrigi? Ce este bine să aveţi mereu în frigider
Este scump să găteşti acasă
Desigur, dacă îţi fac cu ochiul numai reţete cu somon fume, sparanghel şi pate de raţă poate deveni foarte scump. Altfel, este mult mai economic să găteşti în casă. Totul este să nu iei prea multă mâncare şi să ajungi să o arunci. Deci tot la planificare ne întoarcem.
Este mâncarea sănătoasă mai scumpă? Cum poţi mânca ieftin şi sănătos.
Nu am răbdare
Dacă nu ai răbdare să gatesti, ceea ce ni se întâmplă multora dintre noi, alege mâncăruri cât mai simple. Nu trebuie să faci plăcinte şi sufleuri. N-ai nevoie de sarmale sau ciorbe de burtă. Poţi face supa rece. Poţi face frittata. Sau o friptură simplă, la cuptor.
Este mai buna mancarea comandata
Este posibil să ţi se pară mâncarea comandată mai bună la gust decât cea făcută de tine şi să crezi că din această cauză nu ai fi un bucătar bun şi mai bine renunţi. Dar să ştii că nu este vorba numai de pricepere aici, ci de faptul că la restaurante ai în mâncare zahăr şi grăsime din belşug. Mâncarea de restaurant nu este cea mai sănătoasă.
Nu mă pricep la gătit
Ei bine, nimeni nu s-a născut învăţat. Şi întotdeauna se găseşte cineva care să se priceapă mai bine decât tine. Pur şi simplu te apuci, încerci, progresezi. Nu îţi va lua mult până vei reuşi să faci lucruri delicioase, şi chiar complexe la o prima vedere, cum ar fi o lasagna.
Locuiesc singură
Oamenii singuri parcă nu au tragere de inimă să gătească. Li se pare că fac cantităţi prea mari, nu au ce face cu ele. Dar nu este aşa. Mâncarea gătită poate să fie pusă la congelator, perfectă pentru acele seri în care chiar nu ai chef să găteşti. Sau poate să fie adusă la prânz a doua zi şi împărţită cu colegii.
Nu îmi place să gătesc
Corect, este posibil să fi încercat şi şa realizezi că nu îţi place şi gata. Dar tot poţi mânca sănătos când ajungi acasă. Tai o felie de pâine integrala. Tai o felie de brânză feta. Tai o roşie. Presari un pic de ulei de măsline deasupra, un pic de busuioc uscat şi eşti gata!