Cum poți păstra vinetele coapte pentru iarnă. Secretele gospodinelor de la țară

Aceste legume delicioase pot fi găsite în magazin și iarna, dar gustul lor nu mai este același. Tocmai de aceea îți explicăm acum cum poți păstra vinetele coapte pentru iarnă. Așa te poți bucura oricând de aroma lor.

Pentru ca salata de vinete pregătită de Sărbătorile de Iarnă să fie cât mai apropiată ca gust de cea făcută în toiul verii, există câteva trucuri simple, pe care trebuie neapărat să le știi. 

Cum poți păstra vinetele coapte pentru iarnă

O salată de vinete delicioasă poate fi făcută chiar și în toiul iernii. Este o variantă bună pentru aperitivele de Sărbători. Însă, cum poți să păstrezi vinetele conservate pentru anotimpul rece? Nimic mai simplu! Astăzi îți explicăm mai multe modalități prin care poți face asta. 

Trebuie să ai totuși grijă la câteva aspecte atunci când le pregătești. Leguma aleasă trebuie să fie mare, bine coaptă și neagră. De asemenea, vinetele ideale ca gust pentru copt sunt cele care apar spre toamnă în piețe. La fel de important este să le cureți cât mai rapid posibil după ce le-ai pregătit pe foc.

Zeama lor trebuie neapărat aruncată, iar obiectele folosite NU trebuie să fie din metal, altfel se strică vinetele. Evită să le speli cu apă, pentru că se vor îmbiba și mai mult. După ce le lași la scurs mai multe ore, chiar și peste noapte, le pui în pungi și apoi în congelator. 

Secretele gospodinelor de la țară

Atenție! Nu le consuma mai târziu de 5 luni din momentul depozitării. Odată cu trecerea timpului, aceste legume își pierd din proprietăți. Dacă vrei să le păstrezi altfel, poți pune vinete la borcan pentru iarnă. Pentru un kilogram de vinete coapte ai nevoie de o linguriță de sare și 3-4 linguri de ulei. 

Se amestecă totul foarte bine, se pun în borcanele sterilizate, dar se lasă loc deasupra cam doi centimetri. Mai punem un centimetru de ulei de floarea soarelui, apoi lăsăm încă un centimetru gol în borcan. În această formă, vinetele pot fi păstrate timp de trei ani.

Vinetele mai pot fi și feliate, presărate cu sare, apoi să fie lăsate să se înmoaie și să își lase zeama într-un prosop. Se frig în tigaia grill, pe grătar sau se prăjesc în ulei. Se pun feliile în borcan, se adaugă usturoi, frunze de țelină și busuioc, dar și ardei iute feliat. 

Punem deasupra ulei, care să se scurgă până la fundul borcanului. Adăugăm puțină sare, apoi se fierb borcanele timp de 30 sau 40 de minute la bain-marie, după ce apa dă în clocot. Atenție, feliile nu trebuie să fie prea subțiri, dar nici mai groase de 3-4 milimetri.