Cum pui corect ceapa la murat. Secretul gospodinelor de la țară

Astăzi îți explicăm cum pui corect ceapa la murat, pentru iarnă. Perlele de ceapă sunt un deliciu în orice anotimp. Chiar dacă este mai dificil de curățat arpagicul, rezultatul final merită orice efort! 

Dacă urmezi pașii corecți, vei obține o ceapă murată în oțet perfectă, crocantă și gustoasă. Este potrivită ca garnitură pentru mâncărurile cu sos ori pentru fripturile pe care le pregătești de Crăciun. Nu este nevoie de fierbere și ai nevoie de doar câteva ingrediente, ieftine și la îndemâna oricui.

Cum pui corect ceapa la murat?

Pentru acest tip de conservă ai nevoie de ceapă mică (arpagic), apă, sare, zahăr și oțet. Pentru un litru de apă, poți pune 30 de grame de zahăr, 450 de mililitri de oțet și 25 de grame de sare. Când se curăță ceapa, nu se curăță complet și codița, pentru ca ea să își păstreze forma intactă. După ce treci de acest pas, mai dificil, urmează partea simplă, de pregătire a amestecului pentru conserve.

Apa se pune la fiert și se adaugă sarea și zahărul. Atunci când fierbe, se pune și oțetul, se mai lasă 2-3 minute și se stinge focul. Sarea trebuie neapărat să fie neiodată. Se lasă câteva minute să se mai răcească, apoi se toarnă fierbinte peste cepele mici, așezate deja în borcan.

Trucul secret al gospodinelor de la țară este unul foarte simplu, dar extrem de important și de util! Borcanele în care torni lichidul respectiv trebuie să fie așezate într-o tavă de metal, înainte să pui amestecul în ele. În acest fel, căldura se va duce în ea, iar recipientele nu vor plesni. 

După ce sunt sigilate borcanele, se duc în cămară. Atenție, însă! Această ceapă are nevoie de un interval cuprins între 6 și 8 săptămâni pentru a fi suficient de murată încât să o poți mânca.