Cum se coc corect vinetele și cum se curăță ușor. Cele mai simple metode

Suntem în plin sezon de pregătire a conservelor pentru iarnă. Astăzi îți explicăm cum se coc corect vinetele și cum se curăță ușor. Pare o corvoadă, dar dacă știi cele mai simple metode, totul este floare la ureche pentru oricine!

În funcție de posibilități, vinetele se pot coace la grătar, pe flacără sau la cuptor. Multă lume adoră o salată de vinete ori o zacuscă gustoasă, dar fuge de chinul curățării acestor legume. Acum nu mai trebuie să faci asta, căci există niște soluții cât se poate de simple și la îndemâna oricui.

Cum se coc corect vinetele și cum se curăță ușor

Indiferent ce variantă alegi, acum totul este mult mai simplu. Atunci când alegi vinetele pentru copt, trebuie să le iei pe cele de grădină, preferabil cumpărate din piață sau direct de la producători. Coaja lor trebuie să fie neagră și lucioasă, pentru că abia așa știi că sunt coapte.

Mare atenție și la codiță! Trebuie să aibă o nuanță de verde. Dacă este uscată, atunci sigur nu ai în fața ta niște vinete proaspete. De asemenea, trebuie ca vânăta să fie pufoasă când o pipăi, nu tare ca piatra. 

Să stii că varianta cu flacăra nu este chiar potrivită dacă vrei să faci cantități mari. În aceste cazuri, se recomandă să folosești un grătar, disc sau o plită încinsă pe foc de lemne. Dacă vezi că s-a carbonizat coaja pe vânătă, nu te speria! Așa capătă acel gust delicios, de afumat.

Cele mai simple metode, pe care trebuie să le știe oricine

Daca le coci pe grătar, disc sau la flacăra aragazului, trebuie neapărat să înțepi legumele cu furculița. În acest fel, nu vom avea parte de vreo explozie nedorită. Vinetele se întorc de pe o parte pe alta și sunt gata când miezul este moale de la vârf până la codiță. 

Atenție! Nu se curăță sub un jet de apă. Această metodă este greșită, pentru că distruge gustul vinetei coapte. Se pune leguma pe un tocător de lemn și se despică pe toată lungimea cu o lingură de lemn. Se ridică pulpa coaptă, apoi se scobește bine și se pune totul într-o sită. Se scurge acel lichid și se aruncă, deoarece dă un gust amar preparatelor.

Dacă vrei să faci zacuscă, le poți coace și la cuptor. Poți tăia codițele, apoi tai vânăta în două, pe lungime. Coptul poate dura până la 25 de minute, în funcție de dimensiunea legumelor. Când miezul este complet moale, iar coaja pare arsă, scobim în același mod și punem miezul la scurs. Neapărat trebuie să faci asta atunci când vinetele sunt încă suficient de calde.