Traditii si superstitii culinare de Revelion – ce sa mancam in noaptea dintre ani

fructe-struguri-portocale-castane

Trecerea in Noul An se apropie cu pasi repezi si, pe langa petrecere, tinuta si oamenii dragi pe care ii vom avea alaturi, ar trebui sa ne gandim si la obiceiurile si superstitiile specifice noptii dintre ani.

Astfel, se spune ca la miezul noptii trebuie sa deschidem larg ferestrele si usile casei pentru ca anul vechi sa iasa, iar cel nou sa intre. De asemenea, in noaptea dintre ani ar fi bine sa purtam o haina noua si ceva rosu pentru a atrage energiile pozitive.

Prima persoana care ne va trece pragul in prima zi a anului ne arata cum ne va merge in noul an. Daca prima persoana care te viziteaza este un barbat brunet, atunci vei avea cu siguranta noroc.

Pe langa aceste obiceiuri si superstitii generale, exista si unele referitoare la traditiile culinare. Citeste mai jos ce ar trebui sa mancam in noaptea dintre ani pentru a atrage norocul si bogatia de partea noastra.

12 boabe de struguri

Spaniolii mananca 12 boabe de struguri pentru fiecare bataie a ceasului la trecerea dintre ani, pentru fiecare punandu-si cate o dorinta. Romanii nu au o traditie atat de stricta, insa si noi obisnuim sa mancam boabe de struguri de Revelion pentru a avea noroc la bani in anul care vine. Portughezii au un obicei asemanator, inlocuind strugurii cu smochinele, un alt fruct despre care se spune ca atrage bunastarea.

Prajitura cu un banut in ea

Vassilopitta, asa cum ii spun grecii, reprezinta o prajitura din migdale, in care sta ascuns un banut de argint sau de aur. In multe locuri din lume, chiar si la noi, se pregateste o prajitura din aluat, cozonac, chec sau chiar reteta traditionala de Vassilopitta, care se serveste invitatilor in noaptea de Anul Nou. Cel care gaseste banutul va avea noroc tot anul.

O alta practica este aceea de a imparti prajitura rotunda in felii destinate diferitelor domenii (casa, iubire, profesie, bani). Aparitia banutului intr-una dintre aceste felii inseamna ca domeniul respectiv va fi cel principal in anul care vine.

La origine, Vassilopitta este o reteta traditional greceasca, fiind numita si „Painea Sfantului Vasile”. Legenda spune ca, pe vremea in care acesta era episcop de Cezareea, turcii veneau periodic pentru a colecta diverse bunuri. Pentru a salva orasul, episcopul a cerut locuitorilor greci sa ofere tot aurul pe care il detineau, in monede sau bijuterii. Prefectul turc a inteles raul pe care il facea acelor oameni si a renuntat la acest obicei. Sfantul Vasile nu a stiut cum sa returneze oamenilor aurul, asa ca a ordonat sa se faca mai multe paini, in fiecare ascunzandu-se cate un obiect de aur. Minunea s-a intamplat atunci cand fiecare locuitor si-a primit inapoi exact obiectul pe care il adusese.
Peste

Pe langa preparatele din carne de porc, in noaptea de Revelion trebuie sa mananci si peste. Se spune ca astfel vei trece mai usor peste orice probleme sau obstacole vor aparea in noul an.

Legume verzi

In aceasta noapte, tot ce este verde este asociat cu banii pe care ii vei castiga anul viitor. Asadar, mananca tot felul de verdeturi, varza, salata verde, mazare, spanac pentru a atrage bunastarea financiara in 2013.

Chec cu spanac si branza de capra

Boabe de fasole neagra

O alta superstitie spune ca, daca in noaptea dintre ani vei manca boabe de fasole neagra, vei avea noroc si spor la bani tot anul viitor.

Chili con carne de pui

Carne de porc

Daca vrei sa ai noroc in noul an si sa mergi tot inainte, fara a te agata de trecut, este bine sa mananci preparate din carne de porc.

Cotlet de porc cu sos picant

Rodii, citrice, struguri si smochine – fructele norocoase la trecerea dintre ani

Iata ce trebuie sa contina cosul cu fructe de pe masa de Revelion. Rodiile sunt asociate bogatiei si fertilitatii, citricele atrag bogatia si norocul, iar strugurii si smochinele iti asigura, se spune, un an prosper.

Tort de portocale cu piscoturi

Daca toate aceste superstitii nu v-au convins poate aveti nevoie de un menu special pentru noaptea de revelion:

Menu de revelion – partea I

Menu de revelion – partea a-2-a

, ,