Ai pofte alimentare? Afla ce deficiente nutritionale ascund

Nu poti rezista ciocolatei, cafelei, bauturilor acidulate sau crezi ca mancarea nu are gust daca nu e condimentata? Ei bine, toate aceste pofte alimentare pe care le interpretam deseori ca pe niste simple capricii ascund de fapt informatii importante despre deficientele din organism.

Citeste mai jos care sunt secretele din spatele celor mai frecvente pofte alimentare cu care ne confruntam.

Ciocolata – intre dependenta fizica si cea emotionala

Ciocolata contribuie la eliberarea serotoninei, numita si hormonul fericirii. Nevoia emotionala de a consuma frecvent ciocolata este data tocmai de acea senzatie de fericire si buna dispozitie. Pe de alta parte, exista si o explicatie fizica a poftei de ciocolata. Specialistii cred ca multi dintre cei care nu pot rezista ciocolatei au o deficienta de magneziu.

Surse de magneziu: nuci, seminte, nuci braziliene, fulgi si tarate de ovaz, migdale etc.

Biscuiti cu multe migdale

Pofta de dulce

Dulapul tau este plin de provizii dulci pentru gustarile dintre mese? Deseori, ignoram nevoia acuta de dulce, crezand ca e o reactie fireasca a corpului nostru. Cu toate astea, afla ca aceasta pofta ascunde un deficit de crom, siliciu, sulf sau fosfor.

Alimente recomandate: broccoli, carne de curcan, peste, varza, conopida, fructe de mare, branza, cereale integrale, mere, portocale, lamai, stafide, seminte de floarea-soarelui.

Rulouri de curcan cu legume

Pofta de sarat

Chipsurile, biscuitii sarati sau preparatele prea sarate pot contribui la declansarea unor afectiuni sau a unor simptome suparatoare, cum ar fi, de exemplu, cresterea tensiunii arteriale. In plus, pofta de sarat arata deficienta de sodiu sau clor, probleme care duc la tulburari digestive si la parodontita.

Surse de sodiu si clor: telina, castravete, spanac, ansoa, produse din carne etc.

Piure de telina

Pofta de condimente

Deficienta de zinc sau circulatia sangvina proasta sunt cele doua explicatii pentru pofta de alimente condimentate.

Alimente recomandate: usturoi, alimente bogate in vitamina E, seminte de susan, nuci caju, fulgii de ovaz, alune, migdale, produse lactate.

Ciuperci la cuptor cu usturoi

Pofta de carne

Daca nu te poti sustrage unei alimentatii bogate in carne, preparatul principal la fiecare masa a zilei, e clar ca te confrunti cu o deficienta. Pofta de carne, insa, poate avea la baza mai multe cauze: o carenta de minerale, vitamina B, carnitina sau o lipsa de fier. Incearca sa iti schimbi alimentatia, dar daca pofta de carne persista, consulta un doctor.

Alimente recomandate: oua, peste, mazare, rosii, lactate, alune, migdale, ciuperci, creveti, banane, conopida, spanac etc.

Orez cu mazare si parmezan

“Dependenta de cafea”

Cafeaua intensifica activitatea neuronala, crescand si nivelul adrenalinei. Tocmai de aceea ai senzatia ca ziua incepe de-abia dupa ce ti-ai savurat prima ceasca de cafea. Cu toate astea, cafeaua este un stimulent pe o perioada scurta de timp, iar dupa acest interval te poti confrunta cu oboseala, dureri de cap sau chiar depresie. Aceste stari te fac sa crezi ca singurul antidot este tot cafeaua. Solutia ar fi sa consumi cafea, dar in cantitati moderate pentru ca activitatea zilnica sa nu iti fie afectata.

Este posibil că prea mult zahăr şi cafea să te facă să te simţi obosită tot timpul?

Pofta de bauturi acidulate

Daca nu poti renunta la bauturile acidulate chiar daca stii efectele nocive ale acestora, ai putea sa ai o deficienta de calciu.

Surse de calciu: broccoli, varza kale, legume, branza, seminte de susan etc.

Pate din broccoli

Pofte premenstruale

In general, femeile ignora starile neplacute, premenstruale, insa si ele ascund unele probleme de sanatate. Poftele din aceasta perioada pot indica o lipsa de zinc.

Surse de zinc: carne rosie, fructe de mare, legume verzi, radacinoase etc.

Vita cu legume

,