Ce beneficii îți aduc fructele de pădure

Fructele de pădure se numără printre cele mai sănătoase alimente pe care le putem consuma. Sunt aur curat pentru sănătate datorită substanțelor nutritive pe care le conțin.

Cu siguranță ai auzit de mure, fragi sau afine, dar există o varietate mult mai mare care include și niște fructe mai rare, dar la fel de valoroase pentru organism.

Ele ne ajută să ne întărim sistemul imunitar, fiind printre cele mai recomandate alimente în sezonul rece. Sunt foarte bogate în vitamine precum A, E, B și C, conțin și minerale ca zinc, cupru, seleniu și fier, dar și antioxidanți.

Ce beneficii îți aduc, de fapt, fructele de pădure?

Printre fructele de acest fel care cresc în mod natural în România se numără afinele, zmeura, coacăzele, murele, măceșele, fragii și agrișele. Pe lângă acestea, regăsim și altele aduse din străinătate, precum acai, goji, aronia sau goji, la fel de benefice pentru sănătate.

Ce beneficii îți aduc fructele de pădure

Afine

Provin dintr-un arbust ale cărui frunze sunt și ele foarte utile. Din acestea putem prepara ceaiuri cu efect antibacterian și astringent. Sunt foarte recomandate pentru consum, atât în formă proaspătă, cât și ca sirop sau dulceață.

Coacăze

Conțin cel mai mare număr de antioxidanți dintre fructele de pădure. În acest mod, ele ne ajută să avem un sistem imunitar puternic în lupta cu bolile și infecțiile.

Zmeură

Este un fruct delicios și care aduce o mulțime de beneficii pentru sănătate. Este foarte recomandat celor care au probleme cardiovasculare sau care suferă de artrită, datorită proprietăților antiinflamatoare. Și persoanele care suferă de constipație sau doresc să slăbească pot consuma zmeură.

Măceșe

Sunt niște fructe foarte bogate în vitamina C și conțin și beta caroten. Pe lângă acestea, măceșele mai conțin și numeroase microelemente vitale pentru organism, precum magneziu, calciu, fier, potasiu și multe altele.

Mure

Pe lângă gustul delicios, murele sunt printre cele mai recomandate alimente pentru persoanele care au inflamații în corp, probleme cu inima sau care riscă să facă diabet. Ele ajută organismul să proceseze mult mai bine zahărul și sunt bogate și în antioxidanți.

Fragi

Au un parfum intens, conțin o mulțime de vitamine și provine dintr-un arbust din care se folosesc toate componentele ca leacuri băbești.

Agrișe

Reprezintă un excelent tonic pentru păr, ajută la sănătatea ficatului și la digerarea alimentelor.

Merișoare

Sunt poreclite și “insulina verde”, fiind unele dintre cele mai sănătoase alimente dintre fructele de pădure. Ajută organismul să lupte împotriva infecțiilor, conțin vitaminele C și A, precum și vitamine din grupa B.

Soc

Când vorbim despre acest arbust, majoritatea se gândesc la socată. Însă, fructele lui mici și negre sunt extrem de sănătoase pentru corp. Se pot prepara în sucuri, dulceață sau sirop.

Cum este mai bine să le consumi: congelate, uscate sau proaspete?

În mod normal, fructele de pădure se consumă cel mai bine în stare naturală. Dar, asta nu înseamnă că nu putem să le folosim și uscate. Chiar dacă consumăm așa, aceste fructe își păstrează conținutul de antioxidanți.

Atenție însă! Se recomandă să fie uscate fără zahăr. Când nu suntem în sezonul în care le putem găsi proaspete, le putem consuma și congelate. La fel ca în varianta anterioară, beneficiile pentru organism rămân aproape la fel.

,