Masa de Paşte conţine de obicei câteva feluri de mâncare care nu pot să lipsească. Şi toate trebuie să fie gata duminică dimineaţa. Chiar dacă îţi laşi toată ziua de sâmbătă pentru a găti este posibil să nu faci faţă.
Aşa că va trebui să faci felurile de mâncare în zile diferite. Am să vă dau drept exemplu planificarea făcută de mama mea, întrucât ea pune la cale de obicei o masă tradiţională, cu specific din zona Bucovinei.
Meniul pentru ziua de Paste in Moldova
Duminică dimineaţa
Verdeţuri: ceapă verde, frunze de salată, ridichi
Duminică la prânz
Duminică seara
Salată de boef
Planificarea pregatirilor pe zile
Luni şi marţi: Planul de reţete
Miercuri: Cumpărăturile şi pregătirea alimentelor cumpărate ca să fie bine păstrate şi să fie la îndemână.
Joi: Cozonacul este complicat de făcut, aşa că îi este alocată o zi în întregime.
Vineri: Pregătirea legumelor pentru salată de boef. Sunt curăţate şi fierte şi lăsate apoi în frigider pentru a fi tăiate sâmbătă.
Sâmbătă este un tur de forţă. În această zi trebuiesc acoperite următoarele:
– drob
– ouă colorate
– borş
– friptură
– peştele
– terminat salată de boef: tăiate legumele şi adăugat maioneza făcută în casă
– pască
Totul este organizat în funcţie de cuptor, care merge non stop pentru dob, pască şi fripturi.
Duminică nu se mai face nimic, doar este întinsă masă, ca să arate frumos şi sunt asamblate salatele.