Toate gospodinele si in special cele din zona Ardealuilui, pregatesc meniul pentru Paste cu o saptamana inainte, incepand cu aprovizionarea dupa lista facuta, imediat dupa importanta Sarbatoare de dinainte de Paste si anume “ZIUA FLORILOR”.
Obiceiurile pentru Paste nu difera de la o zona la alta, ci tine in special de specificul gastronomic.
In Ardeal traditia este ca dupa Inviere, oamenii merg acasa, se odihnesc, iar gospodinele se duc la biserica de dimineata, cu un cos in care pun aproape din toate bucatele gatite ( inclus sticla cu palinca ), pe care preotul le va sfinti dupa terminarea slujbei si numai asa dupa ce vor ajunge acasa vor putea gusta din bucatele pregatite.
Cand se intorc de la slujba de la biserica, se va intinde masa festiva cu toate bunatatile pregatite pentru Paste, alaturi de toti membrii familiei ( traditia cere ca fiecare familie in prima zi de Paste sa fie acasa impreuna, iar a doua zi se poate merge la prieteni, rude sau se pot primi musafiri ).
In comparatie cu alte zone din tara, in Ardeal pe langa carnea de miel, alaturi pe masa festiva sunt si preparate din porc, pastrate si pregatite cu mare dibacie iarna ( desigur slanina si palinca nu va lipsi nici in ziua de Paste )
Meniul pentru masa de Paste in Ardeal
Duminica dimineata
Palinca
Jambon de porc afumat
Duminica pranz
Palinca
Sarmalute din carne miel
Pasca, cozonac, prajituri de casa
Vin roze de coacaze ( sau vin din struguri acrisori “strasinica “)
Duminica seara
Oua rosii
Friptura de miel
Cozonac, pasca