Incepand de astazi, gastropedia.ro vine in sprijinul incercarii de a manca sanatos, variat si intr-o limita decenta a preturilor cu un meniu saptamanal. Il veti gasi pe site in fiecare saptamana, astfel incat sa il aveti la dispozitie sambata dimineata cand mergeti la piata.
Criterii dupa care ne-am ghidat in construirea meniului saptamanal
– sa aiba retete traditionale indragite de toata lumea, dar si cate o noutate
– sa fie variat si echilibrat
– sa contina retete simple in timpul saptamanii si mai complexe in weekend
– sa aiba doua zile fara carne, ca sa mancam mai multe legume
– sa tina cont de ceea ce se gaseste in piete, proaspat
La fiecare propunere in parte aveti link catre reteta noastra favorita. La final, v-am pregatit si o lista de cumparaturi si cat costa. Pretul produselor este cel din magazinul Carrefour online, combinat cu cel din piata.
Meniu pentru o saptamana luni-duminica
Luni
Pui cu smantana si mamaliga
Struguri
Marti
Ostropel de pui si garnitura orez
Miercuri
Mere
Joi
Peste la gratar ( cod, pastrav, crap, scrumbie, sardine, macrou ) cu mamaliga si mujdei
Vineri
Sambata
Duminica
Micul dejun, fiind cea mai importanta masa din zi, poate fi diversificat in fiecare zi,… bogat in proteine si vitamine si anume: unt; dulceata; miere de albine; lapte cu cereale; omleta cu legume; oua tari; branza; masline;pepene; rulouri din branza;sunca presata;rosii; castraveti; ardei gras; fresh de portocale, ceai, cafea neindulcita etc..
Duminica, fiind o zi pentru relaxare dupa o saptamana de lucru intensa, se poate manca in oras daca nu avem chef sa gatim sau un meniu la inspiratie de moment.
Lista de cumparaturi ( pentru 2 persoane )
- carne tocata amestec (porc +vita ) -500 g ( ptr. perisoare )
- copanele pui -1 kg ( ostropel, pui cu smantana )
- antricot ( muschi ) manzat -500 g ( ptr tocanita )
- peste ( cod; pastrav; macrou;scrumbie etc.. )-4 buc
- 15 oua ( prajituri, papanasi, crema de zahar ars )
- lapte-2 l ( ptr cereale -mic dejun; crema de zahar ars )
- iaurt simplu 6 cutii/100g
- smantana gatit-900 g ( ptr pui cu smantana )
- branza vaci-500 g ( ptr papanasi )
- unt- 1 pachet
- foi placinta-1 pachet ( ptr placinta cu ciuperci )
- masline negre fara samburi -200 g
- bors putina -1l ( ptr ciorba cu perisoare; ciorba zarzavat )
- orez-1kg
- linte rosie-500 g ( supa crema )
- faina alba -1kg
- gris-500 g ( 50 g pentru papanasi.. restul va fi la pastrare )
- malai grisat -500 g
- piper negru macinat 10 g
- cimbru 10 g
- zahar-1kg
- ulei-1l
- suc rosii -750 g ( ciorba, ostropel )
- rosii-2kg
- castraveti 500 g
- cartofi albi-2kg
- morcov-300g
- albitura ( pastarnac, telina )-300 g
- ceapa-2kg
- conopida-1capatina (ptr conopida la cuptor )
- ciuperci Champignon proaspete 1 kg ( ptr placinta )
- ardei grasi/gogosari-1kg ( mic dejun, ciorba etc.. )
- salata verde
- struguri-1kg
- afine -1 caserola ( 200 g )
- zmeura-1 caserola (200 g )
- prune-1-1,5 kg
- mere-1 kg
Pretul estimat pentru acesta lista de cumparaturi pentru o saptamana, este de aproximativ 280- 300 ron.
Cumparaturile sunt facute la Carrefour, cu promotii la unele sortimente ( mai putin legumele si fructele care au fost cumparate din piata, la un pret mai scazut fata de supermarket,…. facand astfel o economie la buget )
Voi ce planuiti sa gatiti in saptamana care vine?