Dacă în copilărie puteam mânca orice, după o anumită vârstă, neapărat de la 50 de ani în sus, dar este foarte util şi mai devreme, trebuie să fim atenţi la ceea ce ne hrăneşte.
Nu toate alimentele sunt la fel. Exista unele care, mâncate cu regularitate, au un efect negativ supra organismului. Poate să fie vorba despre o îngrăşare, care este vizibilă mai rapid, dar poate fi vorba şi de creşterea predispoziţiei pentru îmbolnăvire.
Desigur, nu le vom scoate cu totul din dietă. De câte ori porneşti la drum cu acest gând ajungi să te împotmoleşti undeva şi tot planul bun să fie lăsat deoparte. Însă vom începe să le folosim din ce în ce mai puţin. Până când chiar nu vom simţi nevoia să le mai utilizăm. Pentru că şi gustul este tot ceva ce ţine de un obicei.
Dacă vreţi să vă menţineţi într-o condite bună atunci sunt indicate următoarele schimbări care privesc atât stilul de viaţa cât şi stilul de a găti
- Sarea se reduce cât mai mult şi se înlocuieşte cu ierburi, condimente
- Renunţaţi la suc. Fie că este natural, făcut pe loc, fie că este carbogazos de la magazin. Înlocuiţi cu apa simplă. Dacă vreţi neapărat şi un gust adaugaţi o felie de lămâie.
- Faină albă (paste, pâine, biscuiţi etc) se înlocuieşte cu făină integrală. Chiar şi aşa însă reduceţi consumul din aceasta grupa.
- Orezul alb se înlocuieşte cu orez brun sau sălbatic, întrucât acesta are mai multe fibre şi mai mulţi nutrienţi.
- Smântână ar trebui înlocuită cu iaurt. La romani se găteşte enorm cu smântână, însă o ciorbă este bună şi fără ea. Aşa mai simţi şi gustul altor alimente.
- Untul ar fi bine să-l înlocuim de câte ori se poate cu ulei de măsline, întrucât acest tip de grăsime este mai sănătoasă.
- Carnea procesată, roşie sau grasă ar trebui inlucita cu carne albă, slabă, de pui, peste sau cu seminţe, fasole
- Mănânci legume călite? Este foarte bine. Acum încearcă să mai faci un pas către legume crude. De ce să fierbi morcovul când el este atât de bun la gust crud?
- Să renunţăm pe cât posibil la prăjit în mult ulei. Putem folosi cuptorul şi pentru cartofi, şniţele sau gogoşi. Deci tot ce prăjeam să fie copt cu cât mai puţin ulei sau fără ulei.
- Dulciurile, biscuiţii etc ar trbui înlocuite fructe. Dar nici acestea în cantităţi imense. Pentru ca şi ele îngraşă.
- Te cred că îţi plac dulciurile, tuturor ne plac. Însă mai bine le faci în casa şi la ocazii speciale, nu zilnic.
- Nu poţi renunţa la ciocolată? Atunci renunţă la ciocolată cu lapte. Alege ciocolata neagră. În scurt timp te obişnuieşti cu gustul ei şi chiar nu o să înţelegi cum de puteai mânca înainte de alt fel.
- Chips-urile sunt printre cele mai nocive. Vrei să rozi ceva cu gust sărat? Atunci alege popcorn fără ulei.
Un sfat foarte bun este să vă schimbaţi şi farfuriile, să vă luaţi unele mai mici. Asta va avea impact direct asupra cantităţii de mâncare pe care o consideraţi suficientă. Nu mergeţi la restaurant decât la ocazii speciale, întrucât porţiile acolo sunt mari şi făcute cu grăsimi, sare şi zahăr. Şi, desigur, nu uitaţi de sport. Mişcarea este la fel de importantă ca şi masa pentru păstrarea sănătăţii. Chiar şi dacă nu faceţi exerciţii, mergeţi pe jos, urcaţi pe scări, petreceţi timpul liber în natură.